Gennem 25 år er dagplejere troligt en gang om ugen kommet i Ellebæk Kirkes musikalske legestue med de børn, de passer. Og for dagplejerne handler det ikke kun om det kirkelige, men mere om det sociale samvær og alt det, musik og rytme kan gøre for børns udvikling.
Ellebæk: Der er torsdag formiddag, og der sker noget inde i menighedssalen i Ellebæk Kirke.
Arrangementet betyder dog hverken flere parkerede biler ude foran på parkeringspladsen eller rollatorer, der står parkeret inden for døren.
Derimod holder flere barnevogne inden for i salen. Traditionen tro arrangerer Ellebæk Kirke nemlig musikalsk legestue for de små hver torsdag mellem klokken 9.45 og 10.30.
På store tæpper sidder otte voksne og 17 børn, og de mange børn taget i betragtning er der faktisk forholdsvis roligt.
Børnene, der er i alderen fra knap et år og op til knap tre år er nemlig optaget af de lege, der ledsages af sang, trommer og guitar, som den musikalske leder af legestuen inviterer børn og voksne til at være med til.
-
Ellebæk Kirkes musikalske legestue foregår hver torsdag fra klokken 9.45 til 10.30.Legestuen er et tilbud til børn fra ti måneder til to år, der sammen med en voksen deltager i sange og rytmiske aktiviteter, med instrumenter tilpasset aldersgruppen.
Her lærer børnene om - og leger med - helt basale rytmer.
- Vi synger, danser, trommer og leger os gennem et repertoire af nye og gamle børnesange og -salmer. Legestuen kan ses som en forlængelse af babysalmesang, klarer Ellebæk Kirke om tilbuddet.
Legestuen slutter af med samvær over en kop kaffe og boller, som koster et lille beløb.
Der er ingen forhåndstilmelding - man kan bare møde op.
Kender melodierne
"I Østen stiger solen op", "Nu titter til hinanden" og "Mariehønen Evigglad" bliver sunget af børne- og kvindestemmer - og af den ene far, der er mødt op denne torsdag sammen med poderne.
"Ingen er så tryg i fare som Guds lille børneskare," lyder også på et tidspunkt i løbet af de tre kvarter, hvor børn og voksne sammen leger med sæbebobler, ærteposer og en stor, farverig "faldskærm".
Selv om de fleste nok vil betegne den som en voksensalme, så ser børnene ud til at kunne kende melodien. For de har hørt den mange gange før.
Flere af børnene har nemlig også tidligere gået til babysalmesang sammen med deres mor eller far.
- Jeg ser legestuen som en forlængelse af babysalmesangen, fortæller Lissy Hauge Jensen, efter at der er sunget farvelsang, og kaffen står klar i termokanderne sammen med kirketjenerens hjemmebagte boller.
Forældre skal give lov
Lissy Hauge Jensen er sognemedhjælper i Ellebæk Kirke, og gennem de seneste 12 år har hun stået for den musikalske legestue, der hver gang plejer at samle mellem 25 og 30 børn.
Arbejdet i Folkekirken er for hende ensbetydende med, at kirken og det kristne budskab er motivationen for alt det, hun laver.
Men legestuen er ikke en missionsstation, værdien for kirken ligger i, at der kommer en masse børn i kirken, og børnene tilegner sig stedet, og siger, at det her er "min kirke", forklarer sognemedhjælperen.
Hun mener, at tilbuddet til de små også sagtens kan rumme børn med andre religiøse baggrunde.
Og nogle af børnene kommer da også for eksempel fra hjem med muslimsk eller troen som Jehovas Vidner som baggrund.
- Vi skal spørge forældrene, om de vil give os tilladelse til at tage deres børn med i legestuen, men jeg har aldrig været ude for, at forældre har sagt nej, fortæller Gitte Viborg på 56 år.
Børn er med i legen
Gitte har været dagplejer i 25 år, og lige så længe er hun kommet i legestuen sammen med de børn, hun gennem årene har passet. Denne torsdag har hun Frederikke, Alba, Asger og Elna med.
Inden hun sammen med børnene sætte sig hen til bordet, bliver hun lige siddende på gulvet sammen med to kolleger, der lige som hende selv har mange års erfaring med den musikalske legestue i kirken:
Jytte Mathiassen på 61 år, der har været dagplejer i 32 år. Hun har børnene Milan, Astrid og Tanoj med. Birthe Givskov, på 52 år, der haft dagplejejobbet i 18 år, har i dag kun to børn med: Nemlig Rasmine og Ella, der tålmodigt står og kigger på, mens de voksne snakker, og duften fra de hjemmebagte boller kildrer i næsen.
- Det handler ikke om det kirkelige for os. Det er en biting i det hele, siger Jytte, der har yngstemanden, Milan, på skødet.
- Forældrene er glade for, at vi går til legestuen i kirken, tilføjer Birthe, der lige som sine to kolleger oplever, at børnene godt kan lide at være sammen med andre om sang, musik og bevægelse.
- Børnene er med, mener Jytte.
- Og Lissy er god til at få dem med i legen, tilføjer Gitte.
Inspiration til dagplejere
- Der er en mening med det, hun gør, siger Gitte og forklarer, at den gode, gamle leg "Titte - bøh" for eksempel kan være med til at træne børnene i, at selv om de voksne er væk for en tid, så kommer de igen.
De tre kolleger er enige om, at legestuen er med til at træne børnene i sociale kompetencer som for eksempel at vente på, at det bliver deres tur.
- Vi er glade for at have vores børn med i legestuen - ellers var vi jo heller ikke blevet ved med at komme her, opsummerer Jytte.
- Vi får også selv idéer og inspiration til at sange og lege derhjemme, tilføjer Gitte.
Og Birthe kan fortælle, at dagplejerne for eksempel opfordrer forældre til at synge "I Østen stiger solen op", når der skal holdes barnedåb for en yngre søster eller bror. For børnene kender nemlig sangen, selv om de ikke kan synge med på alle ordene.