Frilandsmuseet Hjerl Hede holder den gamle jul i hævd. I de tre første adventsweekender er museet åbent med levende historie.
Sevel: Skal børn opleve en jul, som den man selv har haft eller blot nogle af de mange danske juletraditioner, så kan det ske på Hjerl Hede. Den levende historie viser museet de tre første advents weekend.
Værksteder, stuer, køkkener og mange andre steder er fyldt med folk, ja mange frivillige som er vilde med at vise og fortælle om de gamle traditioner.
Der slagtes gris klokken 11 og lam klokken 14, og man kan komme tæt på. Heraf laves blodpølse, julemedister og finker. Der broderes i stuerne, klippes julepynt og snedkere og drejere er i gang i deres værksteder og alle er i gang med juleforberedelserne, rundt i museet.
Gåsen plukkes, der destilleres brændevin og man kan købe nykogte klejner, bolsjer eller stærk ost med hjem fra Købmanden.
Lugter man noget sødt nede af håndværkergaden, er det helt sikkert bageren, der som altid bager de dejligste julesmåkager, og dem kan i også købe med hjem.
De historiske huse er pyntet tidstypisk op til jul. Det er selvfølgelig forskelligt. Eksempelvis kan man se, hvordan en Julenat i 1600-tallet så ud, hvor alle husets beboere sov sammen på gulvet i stuen, og hvor der var strøet halm. Det vises i Vinkelgården, som er Jyllands ældste bondegård fra 1546. I andre af bygningerne juleudstillinger fra andre tidsaldre.
I år har en musefamilie gemt sig i Vandmøllen. Kan man finde alle musene er der chance for en præmie og på Præstegården kan man se Nissebo. Her bor nisserne, og man kan lege med i deres julelege, lege i høet og klatre i deres store møbler.
Man kan næsten få hele julen med hjem, for på Hjerl Hede, sælges også juletræer og pyntegrønt. I museumsbutikken kan alskens julepynt, brugskunst, bøger, gaver, sennep og dram købes med hjem.
/EXP