ugeavisen.png
ugeavisen.png
  • Søg
  • Menu
E-aviser og tillæg
E-aviser og tillæg

Etik og rettelser
Etik og rettelser

Du er her: Forside  -  Holstebro Onsdag  -  Gråkjær Arena har fået hjertestarter

Søg
Du er her: Forside  -  Holstebro Onsdag  -  Mere fokus på at opdage mistrivsel hos spædbørn
Søg
For sundhedsplejerskerne handler det om forsøge at give alle børn den bedste start på livet. En målrettet indsats til familien kan øge barnets muligheder for en normal skolegang og mindske behovet for mere indgribende specialindsatser senere i livet, mener de. Arkivfoto: Scanpix
For sundhedsplejerskerne handler det om forsøge at give alle børn den bedste start på livet. En målrettet indsats til familien kan øge barnets muligheder for en normal skolegang og mindske behovet for mere indgribende specialindsatser senere i livet, mener de. Arkivfoto: Scanpix
Af THOMAS SJØRUP/Ritzau Scanpix
For Ugeavisen.dk

  • Spædbarn med sut.
Mere fokus på at opdage mistrivsel hos spædbørn
DEL Af Ninna Pirchert , nipi@dagbladetholstebro.dk
27. november 2018 kl. 12:13

Sundhedsplejersker i blandt andet Struer og Holstebro vil være bedre til langt tidligere at opspore de babyer, der ikke trives. Derfor er fagpersonalet på kursus i en en ny metode i at screene de små.

Struer/Holstebro: En sundhedsplejerske besøger nybagte familier for at give gode råd og for at sikre sig, at den lille ny har det godt og trives.

Den opgave har sundhedsplejersken altid haft, og det er der ikke noget nyt i.

Det nye er, at sundhedsplejersker i Struer og Holstebro kommuner nu er i gang med at lære en ny metode til at observere børn for på den måde at blive bedre til tidligt at opspore mistrivsel hos spædbørn.

- Metoden er en naturlig forlængelse af vores arbejde, men et nyt, fælles sprog, der gør os bedre i stand til at sætte ord på det, vi før kun havde en fornemmelse af, forklarer Bente Steffensen, der er sundhedsplejerske i Struer Kommune.

Fakta
  • ADBB er en forkortelse af Alarm Distress Baby-scale, og kommer fra, at ADBB udtalt på fransk lyder som Aider Bébé - og det betyder hjælp barnet.Metoden inddrages i undersøgelse af barnet for at fremme spædbarnets psykiske sundhed.

    Metoden er med til at holde fast i fokus på at støtte kommunikationen mellem barn og forældre.

    Observationsmetoden bruges til børn i alderen fra to måneder op til to-års alderen.

37 på kursus

Bente var en af de seks sundhedsplejerske, som avisen for nylig mødte i Børne- og Familiecentret i Bremdal, hvor de var samlet for blandt andet at tale om den nye metode, som tre af dem er i fuld gang med at blive uddannet i.

Sundhedsplejerskerne var til møde sammen med Joan Skytte, der er leder af Sundhedsplejen i Struer Kommune, og det er hende, der har sat den lokale kursusvirksomhed i sving i samarbejde med Center for Tidlig og Familie Forskning samt Københavns Universitets Babylap.

I alt deltager 37 sundhedsplejerske fra Struer, Holstebro, Herning, Lyngby og Middelfart kommuner i efteruddannelsen.

ADBB hedder metoden, der går ud på, at sundhedsplejerskerne bliver trænet i at kigge efter otte adfærds-parametre - for eksempel øjenkontakt, ansigtsudtryk, aktivitetsniveau og barnets reaktion på initiativer fra voksne.

- Fordelen er, at sundhedsplejerskerne bliver trænet i - uafhængigt af hinanden - at kigge efter det samme. Dermed sikrer vi samme standard, større systematik og objektivitet i forhold til det, som både forældre og fagpersoner bekymrer sig om, forklarer Joan Skytte.

Fakta
  • Struer/Holstebro: - Hvorfor skal mor og far bruge tid på at snakke med deres lille barn, når det ikke kan svare?Det spørgsmål kan man jo stille sig selv.

    Men det er altså vigtigt, at de voksne tager de små puldresamtaler med de små - som for tilskueren godt kan virke lidt fjollede, forklarer sundhedsplejerskerne.

    For der er en mening med det.

    - Børn spejler sig i os, de aflæser os, og det samspil gør dem trygge, forklarer Bente Steffensen, der er sundhedsplejerske blandt andet på Thyholm og i Bremdal.

    Noget af det, sundhedsplejerskerne giver råd om - efter ADBB-undersøgelsen er foretaget - kan for eksempel være at træne barnets opmærksomhed i de små pludresamtaler.

    Konkurrenterne i samspillet mellem barn og voksen kan være musik eller mobiltelefon.

    - Er der høj musik eller lyde fra fjernsynet? Har far og mor delt opmærksomheden med telefonen, der ligger ved siden af? Er der mange mennesker omkring dem? Eller er barnet utilpas, sultent eller for træt til samvær, Og hvordan er stemningen i hjemmet.

    Det er nogle af de forhold, sundhedsplejerskerne gør opmærksomme på.

Op til eksamen

Sundhedsplejerskerne er på kursus fra november og frem til januar næste år, hvor de lærer den nye metode til at screene børnene.

- Vi bliver certificeret i metoden, og det er også en eksamen, vi skal består, fortæller Ane Kathrine Thorgård, der som sundhedsplejerske besøger familier i Struer og Hjerm.

- 90 procent af alle børn går glat igennem testen, siger Ane Kathrine og fortæller, at en af fordelene ved screenings-metoden er, at den ikke er afhængig af den situation, der bliver fortaget i.

- Og der går en klar skillelinje mellem de tal, der siger, at der er grund til at være bekymret og til ikke at være bekymret, tilføjer hun.

Sundhedsplejerskerne understreger dog, at det ikke er en test, som de nybagte forældre skal gå og frygte, at de ikke kan bestå.

To uger er lang tid

- Vi vil ikke være moraliserende, og vi går heller ikke efter at placere skyld, siger kvinderne og forklarer, at tegn på mistrivsel kan have sin rod i mange forskellige årsager - for eksempel sygdom eller problemer med synet.

- Det kan også være at tempoet i hjemmet er for højt. At der er for travlt, at alting sker med venstre hånd, og at der for eksempel ikke er ro, når barnet pusles. Babyer er nemlig langsomme at få kontakt med. De skal lige som varmes op først, forklarer Joan Skytte.

Lederen af sundhedsplejen fortæller, at metoden regner med at finde tre til fire procent af en årgang, der har problemer med trivslen. Og de børn ville man ellers først have fundet langt senere, forklarer hun.

Og det er vigtigt, at familien tidligt får søgt om hjælp, hvis der er noget i samspillet, som bekymrer.

- To uger for et spædbarn, der trækker sig ind i sig selv og ikke øver øjenkontakt og pludrer dialoger, er lang tid, og det får hurtigt konsekvenser for barnets trivsel, påpeger Joan Skytte.

Ugens mest læste

Deltag her
Bedste-veninder har købt et værtshus sammen
Deltag her
Tuk har fået sin helt egen klinik med thai-massage
Deltag her
Bike-event i Holstebro: Fitness World og Team Rynkeby samler ind til børn
Deltag her
Jysk flytter over på den anden side af Ringvejen
Deltag her
Kæmpe loppemarked i Idrætscenter Vest
Deltag her
Knud Erik på 91 år har sunget i kor i 66 år: Det giver livsglæde
Deltag her
Min håndarbejdskarriere
Deltag her
Sko til forsåling kan nu afleveres hos cykelhandleren
Deltag her
Stort marked i Idrætscenter Vest

Seneste nyt

En hel uge med Ole Henriksen
Landmændene høster overskud på DLG Midt Vest - trods tørken
Nyt tøj med detaljer til kvinder med kurver
Kvindelig maler brød med normerne
Smykker og skåle på udstilling
Ambitiøs udviklingsplan for Holstebro midtby
Kunsten er klar i Vemb
Støtter Børnetelefonen: Holstebro-kunder topper velgørende kaffeliste
Der er stor værdi i at give folk en fed oplevelse
Jysk flytter over på den anden side af Ringvejen

Seneste nyt

Kom til kunstforedrag om renæssancens superstar på Holstebro Museum
Foredrag på Holstebro Museum: Sådan gik menneskeheden fra bavneblus til smartphone
En forestilling om en ny verden
Stjerner i Holstebro: TV2, Niels Hausgaard og Helmut Lotti til byen
Holstebro: Queen kopiband besøger byen med koncert
Nyt værksted kåret som tredjebedst i Danmark
Ursula Nistrup vil med sin kunst have os til at se ud over vores egen næse
Bilka inviterer børn til fastelavnsfest
Boksning i Holstebro: Fight Night for femte gang
Husejere: Pengene rækker længere
Bedste-veninder har købt et værtshus sammen
Deltag her
Læs mere her
Kaffebar har drejet nøglen
Deltag her
Læs mere her
Esbjerg Ribe Varde Tønder
Kunster Jens Christian Vestergaard.
Mød landmanden, der blev kunstmaler
Deltag her
Læs mere her

Jysk Fynske Medier

Alle ugeaviser under ugeavisen.dk er en del af Jysk Fynske Medier. Læs mere om koncernen her:

  • ❯ Læs mere om koncernen
Ugeavisen.dk forside